
Vă mulțumim că ați ales să colaborați cu agenția noastră! Știm cât de solicitant poate fi procesul de vânzare al unei case și ne bucurăm că vă putem susține în procesul de încheiere a acestei tranzacții în condiții avantajoase. Dacă ați găsit deja un cumpărător pentru casa Dvs., nu mai rămâne altceva de făcut decât să vă ocupați de latura juridică a acestui proiect. Dacă nu ați găsit încă cumpărător, nu trebuie să vă faceți griji pentru că ne vom ocupa noi de găsirea cumpărătorului potrivit în cel mai scurt timp – avem o echipă profesionistă, dinamică și dornică să vă ajute! Între timp, Dvs. vă puteți ocupa de pregătirea documentației necesare pentru încheierea tranzacției. Nu uitați că suntem aici pentru a vă ajuta cu consultanță – sfaturi și recomandări care să vă ajute să încheiați tranzacția într-un timp cât mai scurt.
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați:
1. Semnarea ante-contractului
Semnarea unui ante-contract este utilă pentru că în acest mod vânzătorul și cumpărătorul sunt siguri că tranzacția va fi realizată. Înainte de a semna un ante-contract, trebuie să vă întâlniți cu potențialul cumpărător pentru a discuta mai multe detalii despre tranzacție – dacă totul este în regulă și ați ajuns la un comun acord în toate privințele, se poate semna ante-contractul. Aveți nevoie de: carte de identitate, certificat de căsătorie (dacă vă aflați în situația în care nu sunteți unicul proprietar al imobilului), actul de proprietate al imobilului și extrasul de carte funciară. Acest ante-contract ține loc de promisiune, dreptul de proprietate încă nu este transferat.
De cele mai multe ori, cumpărătorul trebuie să plătească și un avans cu titlul de arvună, iar această sumă va fi precizată în cadrul ante-contractului, alături de diferența de bani care mai trebuie să fie plătită de către cumpător în momentul în care se semnează contractul de vânzare-cumpărare.
2. Semnarea contractului de vânzare-cumpărare
Semnarea contractului de vânzare-cumpărare implică multă birocrație, tocmai din acest motiv recomandăm clienților noștri să înceapă din timp să se ocupe de procurarea documentelor necesare pentru încheierea tranzacției. Iată care sunt acestea:
- Actul de identitate
- Actul de proprietate pentru casă și terenul pe care a fost realizată construcția (contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, certificat de moștenitor, hotărâre judecătorească – orice document care atestă calitatea de proprietar asupra imobilului pe care doriți să îl vindeți)
- Certificatul de căsătorie sau de divorț (pentru situațiile în care nu sunteți unic proprietar)
- Certificatul de atestare fiscală – este emis de ANAF, are o valabilitate de 30 zile și oferă informații referitoare la obligațiile fiscale de plată datorate
- Documentația cadastrală – cuprinde măsurători și detalii tehnice ale imobilului și este realizată de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (trebuie să țineți cont de faptul că durează minim 2 săptămâni pentru realizarea documentelor de cadastru și intabulare)
- Autorizație de construcție și procesele verbale de recepție la finalizare
- Extrasul de carte funciară
- Certificatul de performanță energetică – acest certificat este obținut de către un auditor energetic pentru clădiri, atestat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
- Ultimele facturi ale utilităților pentru a demonstra că sunteți la zi cu plata lor
- Releveul – cuprinde toate elementele definitorii ale unui spațiu: tipologia planului, compoziția fațadelor, elemente constructive, etc.
Eliberarea documentelor necesare pentru încheierea tranzacției presupune și plata anumitor taxe care vor fi suportate de către vânzătorul. Vânzătorul va trebui să plătească și impozitul la stat, iar cumpărătorul suportă de obicei taxele notariale. Bineînțeles, aceste condiții pot varia, în funcție de cum vă înțelegeți cu cumpărătorul. Noi vom fi alături de Dvs. la negocieri și vă vom ajuta să obțineți cele mai bune condiții pentru tranzacția pe care doriți să o încheiați.