
Vă mulțumim că ați ales să colaborați cu agenția noastră și ne bucurăm că ați găsit locuința potrivită pentru nevoile Dvs.! Până la mutarea în noul imobil nu mai rămâne altceva de făcut decât să semnați contractul de vânzare-cumpărare. Din postura de cumpărătorul nu aveți atât de multe documente de pregătit – vă trebuie doar actul de identitate pentru întocmirea contractului. Aveți însă anumite obligații, cum ar fi plata prețului apartamentului sau casei și taxele notariale. Să vorbim însă despre pașii care vor fi urmați imediat după ce v-ați înțeles cu vânzătorul.
1. Semnarea ante-contractului
Semnarea unui ante-contract este o garanție a faptului că vânzătorul nu se va răzgândi și că Dvs. veți fi proprietarul locuinței după semnarea contractului de vânzare-cumpărare. După ce vă veți întâlni cu vânzătorul și veți stabili anumite detalii cum ar fi prețul final al locuinței și data aproximativă a încheierii contractului, se semnează acest ante-contract. Bineînțeles, acest contract reprezintă o promisiune și din partea Dvs. că nu vă veți răzgândi și veți achiziționa locuința aleasă de prima dată.
2. Semnarea contractului de vânzare-cumpărare
După ce a fost semnat ante-contractul, vânzătorul se va ocupa de strângerea documentației necesare pentru întocmirea contractului de vânzare-cumpărare și încheierea tranzacției. În această etapă, rolul Dvs. este unul pasiv, iar singura obligație pe care o veți avea este plata taxelor notariale de vânzare cumpărare și a taxei de intabulare.
Taxele notariale pe care va trebui să le achitați variază în funcție de modul în care veți achita locuința, dar și de valoarea acesteia. Taxa de intabulare este în valoare de 0.15% din prețul apartamentului. Aceste taxe vor fi plătite de Dvs. după ce este semnat contractul de vânzare-cumpărare. Intabularea noii locuințe se va realiza astfel de către notar.
Dacă achitați locuința cash, fără să fie nevoie de vreun credit, veți plăți taxa notarială și intabularea și nu va mai fi necesar să plătiți și onorariul pentru autentificarea contractului de ipotecă. Dacă folosiți un credit ipotecar pentru plata locuinței, veți plăți taxa notarială, intabularea, dar și onorariul autentificării contractului de ipotecă. Ultima situație, cea în care achitați locuința prin programul Prima Casă este și cea care presupune și cele mai mici costuri – veți plăți taxele notariale (în acestă situație sunt cu 30% mai mici), taxa de intabulare, dar nu și onorariul perceput pentru autentificarea contractului de credit. Bineînțeles, decizia vă aparține.
În funcție de modul de achiziție al locuinței, înainte de a bate palma cu vânzătorul, va trebui să vă ocupați de documentația necesară pentru aprobarea creditului ipotecar sau a programului Prima Casă.
Înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare, trebuie să parcurgeți cu mare atenție clauzele prevăzute în contract. Echipa noastră vă susține în etapa de încheiere a tranzacției imobiliare și vă asigură cele mai bune condiții de pe piață. Singura Dvs. preocupare va fi să aveți actul de identitate pentru întocmirea contractului.
În cazul cumpărării unei locuințe, partea cea mai dificilă este întotdeauna alegerea apartamentului sau a casei potrivite nevoilor Dvs. Documentația necesară pentru încheierea tranzacției imobiliare nu este sarcina Dvs, ci a vânzătorului. Vă susținem în tot acest proces, de la identificarea corectă a proprietății dorite, asistență în domeniul bancar și notarial, și până la încheierea tranzacției imobiliare. Avem o echipă de oameni dedicați și profesioniști ce vă oferă servicii de calitate pentru satisfacerea adevăratelor Dvs. dorințe.